Met een ooglidcorrectie krijgt u weer een fris, jong en uitgeslapen gezicht. Een bovenooglidcorrectie is een uitkomst voor het weg laten halen van hangende of zware oogleden. Voor het verwijderen van vet- of vochtwallen biedt een onderooglidcorrectie een oplossing.

Ondergaat u binnenkort een ooglidcorrectie? Wij geven u graag alvast wat tips voor een spoedig herstel en goede nazorg.

15 tips voor na een ooglidcorrectie

Tip 1: koel uw oogleden

Het koelen van de oogleden gaat de zwelling tegen. Koel uw oogleden enkele malen per dag met een coolpack, ijs of een bevroren zak doperwten. Let erop dat u er een zachte handdoek of theedoek tussen legt, om onderkoeling te voorkomen. Dit is ook prettiger voor uw huid. Koelen is voornamelijk belangrijk in de eerste dagen na de ingreep.

Tip 2: neem voldoende rust na een ooglidcorrectie

Vermijd stress en neem voldoende rust na een ooglidcorrectie. Dit heeft een positieve invloed op het genezingsproces van de wondjes. We raden ten sterkste af om direct na de ingreep werk te verrichten. De meeste patiënten nemen een week vrij van werk. In deze tijd kunnen de zwelling en de blauwe plekken wegtrekken.

Tip 3: vermijd water rondom uw ogen

Het is belangrijk dat de wond en de pleisters niet nat worden. Hier dient u extra goed op te letten bij het douchen. Houd uw hoofd niet onder de waterstraal en douche kort Er komt namelijk veel stoom vrij, waardoor uw pleisters nat kunnen worden. U kunt dus beter niet in bad gaan, omdat hier ook veel stoom bij vrijkomt. Als de hechtingen zijn verwijderd, mogen uw oogleden weer nat worden. Vier tot zes dagen na de ooglidcorrectie haalt de arts de hechtingen uit uw huid.

We adviseren u om droogshampoo te gebruiken tot de hechtingen uit uw oogleden worden gehaald. Droogshampoo is een soort poeder in een spuitbus. De poeder spuit u in uw haar. De poeder absorbeert het vet (talg) dat de talgklieren afscheiden. Dit is een ideale oplossing om tijdelijk uw haar niet te wassen, maar geeft toch fris en volumineus haar.

Tip 4: draag geen make-up rondom uw ogen

De eerste twee weken na de ooglidcorrectie mag u geen make-up dragen rondom uw ogen. De make-up kan namelijk in de wondjes van uw oogleden komen en dit vertraagt het geneesproces van uw oogleden aanzienlijk. De volgende make-up artikelen mag u niet dragen:

  • Eyeliner
  • Mascara
  • Oogschaduw
  • Foundation
  • BB cream (alleen niet rondom ogen)
  • Dagcrème (alleen niet rondom ogen)

Tip 5: draag een bril in plaats van contactlenzen

U mag geen contactlenzen dragen tijdens en enkele dagen na de ooglidcorrectie. Als alternatief kunt u wel een bril dragen. U mag geen contactlenzen indoen, omdat u dan aan uw oogleden trekt. De wond kan dan irriteren of opengaan en de genezing zal vertragen. Wanneer de hechtingen uit uw oogleden worden gehaald (na 4 tot 6 dagen), informeert de arts u wanneer u weer contactlenzen kunt dragen. Dit is vaak meteen of na enkele dagen.

Tip 6: vermijd zonlicht en zonnebanken

Zonlicht en licht van de zonnebank hebben een negatieve invloed op de genezing van littekens. Het kan namelijk de littekens veranderen in donkere streepjes die opvallend blijven. Ga daarom in de eerste zes weken na de ingreep niet naar de zonnebank en draag buiten een zonnebril.

Tip 7: voorkom druk op uw oogleden

Druk op uw oogleden vertraagt de genezing en kan gevoeligheid of pijn aan de oogleden veroorzaken. U kunt druk voorkomen door niet voorover te bukken en geen zware objecten te tillen. Ook kunt u ‘s nachts een extra kussen onder uw hoofd leggen om te voorkomen dat er te veel bloed naar uw oogleden stroomt.

Tip 8: neem bij pijn geen bloedverdunners

Bij pijn neemt u paracetamol. Dit medicijn is geen bloedverdunner. Bloedverdunnende medicijnen zoals ibuprofen mag u vanaf 10 dagen voor tot 10 dagen na de ingreep niet nemen. Bloedverdunners kunnen namelijk (na)bloedingen veroorzaken. Als u van uw huisarts niet mag stoppen met bepaalde bloedverdunners hoeft dit geen probleem te vormen. Overleg dit met uw oogarts.

Tip 9: rook niet na een ooglidcorrectie

Roken gaat het herstel tegen. Probeer hier daarom enkele weken mee te wachten. Als u rookt krijgt u nicotine binnen. Deze stof vernauwt de bloedvaten, waardoor er minder bloed naar uw oogleden stroomt.

Tip 10: drink enkele dagen geen alcohol

Alcohol is naast enkele medicijnen ook een bloedverdunner en kan daarom bloedingen en complicaties veroorzaken. Drink daarom enkele dagen na een ooglidcorrectie geen alcohol.

Tip 11: gebruik littekencrème

Littekencrème bevordert de genezing van uw littekens. Nadat de hechtingen zijn verwijderd, smeert u de crème elke dag op uw wondjes. U hoeft de crème maar eenmaal per dag aan te brengen.

Tip 12: ga enkele weken niet naar de sauna en sport niet

Door te sporten en naar de sauna te gaan, gaat u zweten. Het zweet dat zich vormt op uw gezicht kan de wond en de pleisters nat maken. Het is belangrijk dat uw pleisters niet nat worden: door de vorming van vocht kan er spanning op uw oogleden komen. Door intensief sporten komt er ook veel spanning op uw oogleden. U kunt daarom beter enkele weken na een ooglidcorrectie afzien van intensief sporten.

Tip 13: lees en computer weinig

Vooral de eerste dagen zullen uw oogleden zwaar aanvoelen door de zwelling. Lezen uit een boek of van een beeldscherm kan daarom erg vermoeiend zijn. Omdat u voldoende rust nodig heeft, is het beter om dit te beperken tot een minimum.

Tip 14: niet direct autorijden na een ooglidcorrectie

Tot uw hechtingen uit uw oogleden zijn gehaald, mag u niet autorijden. U bent dan meestal niet verzekerd. Door de zalf ziet u ook vaak wazig.

Tip 15: geduld is een schone zaak

Heb geduld: uw lichaam geneest vanzelf. Probeer de wond en later het litteken zo min mogelijk aan te raken om het herstel niet te belemmeren. U ziet meteen resultaat na de ingreep en dit resultaat wordt na enkele maanden genezing steeds mooier!

Contact opnemen met Ooglift

Heeft u vragen over het herstel of de nazorg van een ooglidcorrectie? Of wilt u gratis en vrijblijvend een consult aanvragen bij een van onze gespecialiseerde oogartsen? Bel ons via onderstaand telefoonnummer of vul het contactformulier in om het consult aan te vragen of uw vraag te stellen.

030 – 294 57 26 Gratis consult aanvragen

U kunt terecht bij alle zorgverzekeraars

Laat Ooglift digitaal een aanvraag voor u indienen bij uw verzekeraar.